|
יחסי אהבה - נרקיסיסט בזוגיות
א. רקע - יחסי אהבה - נרקיסיסט בזוגיות
שאלת הקשר עם גבר או אישה בעלי מאפיינים נרקיסיסטים עולה לנוכח קשיים מסוימים בזוגיות המרמזים על אפשרות כזו. השאלות מגוונות: "האם נרקיסיסט יכול להתאהב?", "מהם מאפיינים של נרקיסיסט בזוגיות?", "האם ישנם מאפיינים מיוחדים של אישה נרקיסיסטית בזוגיות?", "איך מתמודדים עם גבר נרקיסיסט בזוגיות?" ועוד.
השאלות עולות לנוכח הרגשה מתגבשת והולכת שהאדם אתו נמצאים בקשר מרוכז מאוד בעצמו ומגלה אכפתיות נמוכה וביטויי אהבה מועטים. העניינים מורכבים יותר כאשר ישנה התקשרות חזקה, שלא לומר אובססיבית.
אהבה אובססיסיבית בנרקיסיסט באה לתאר מצב מיוחד ורווי סבל של אדם, אישה או גבר, אשר נקשרו ביחסי אהבה לאדם בעל מאפיינים נרקיסיסטים. מצב זה נעשה מורכב יותר, במידה והיבטים אובססיביים אצלם נעשים דומיננטיים בשל התאהבות בנרקיסיסט. במקרה כזה מתאחדים להם יחד כמה מאפיינים אשר משלימים זה את זה ויוצרים קשר אשר אחד מהצדדים בו סובל מאוד.
ב. נרקיסיסט בזוגיות - התהוות ומהלך הקשר
תחילת הקשר
תחילת הקשר יכולה להיות רגילה לחלוטין, בין אם מדובר בהיכרות שנעשית באמצעות חברים, במסיבה או ברשתות החברתיות. במרבית המקרים הקשר יהיה מוצלח בתחילתו עבור שני הצדדים ויתקיים בו "ירח דבש רומנטי". בתקופה זו תהיה ההתאהבות של אחד הצדדים חזקה באופן משמעותי וההתאהבות הזו גם תסתיר את החולשות והמגרעות של האחר בשדה של האהבה. אם כן, מאפיינים בהתקשרות של נרקיסיסט בזוגיות לא יתגלו בדרך כלל בהתחלת היחסים, אלא בהמשך.
נרקיסיסט בזוגיות - בעיות וחששות ראשונים
יחסי הזוגיות עשויים להתפתח ולהפוך לקשר זוגי שנראה כי הוא בעל סיכוי להתמשך ואולם, במרבית המקרים, תוך זמן לא ארוך יתברר כי מתהווה כאן בעיה. יבחין בה המאוהב ויסייעו לו בכך גם חברים או בני משפחה הקרובים לו. בן הזוג או בת הזוג החדשה מתנהגים באופן שנראה קצת מוזר ואשר מעלה חשש בנוגע לאהבתם, לרצינותם וליכולת לקיים איתם איזשהו שיח כן הנוגע לקשר.
ההתנהגות המוזרה תתאפיין בהיעלמויות, הטחות אשמה מחוץ להקשר, חוסר לקיחת אחריות והעדפה אגואיסטית ברורה. בן הזוג הפגוע, אשר עדיין אינו קולט את הקשר שאליו הוא נקלע, מלא עדיין ברגשות אהבה אופוריים, מפחית מחומרת הדברים, מבליג ומקווה שמדובר באי הבנות נקודתיות.
תגובה ומצב העניינים במקרה של התאהבות בנרקיסיסט
לאחר שנוצרה עננה ראשונה מעל קשר האוהבים ומתוך נטייתו להצליח במשימת הקשר, יפעל צד אחד באובססיביות וביתר שאת – הוא יוותר מרצונו, ימחל על כבודו ויעשה כל שביכולתו לרצות את בן הזוג אשר לעומתו ייטה לקחת עוד ועוד לעצמו. זוהי למעשה תמציתם של יחסי אהבה עם נרקיסיסט.
מצד אחד אוהב או אוהבת בעלי נטייה לפרפקציוניזם, יכולת ומוכנות גדולה להשקיע בקשר עם האחר, מידת אכפתיות ונכונות גבוהה לבנות קשר ומנגד, אדם – גבר או אישה, בעלי נטיות נרקיסיסטיות שעוסקים כמעט לחלוטין בעצמם ובצרכיהם ורגישותם לצרכי האחר מועטה מאוד.
נרקיסיסט בזוגיות - יצירת קשר ליעוץ, טיפול
ג. כללי מאפיינים נרקיסיסטיים ומאפיינים אובססיביים שמנגד
אדם בעל מאפיינים נרקיסיסטיים
נסכם בקצרה מאפיינים מרכזיים של אדם בעל מאפיינים נרקיסיסטיים וננסה לחדד את הקושי בקשר של אהבה אובססיבית בנרקיסיסט.
מאפיינים אובססיביים
נראה כאן כמה מאפיינים של נטייה אובססיבית שיש להם רלוונטיות לענייננו:
האם נרקיסיסט יכול להתאהב?
במקרים מסוימים ישנה הכרה כי האדם עמו מקיימים קשר הוא בעל מאפיינים נרקיסיסיטיים. בהתאם למצב העניינים עולות גם הדילמות. אפשר להניח כי שאלת ההתמודדות עם המצב עשויה להיות שונה במצב של התאהבות ראשונית אל מול קשר עם גבר או אישה נרקיסיסטית בזוגיות שכבר התמסדה לנישואים וילדים משותפים.
נחזור לשאלה בכותרת: "האם נרקיסיסט יכול להתאהב?" התשובה לכך אינה פשוטה כל כך. מצד אחד התשובה היא: "כן". יחד עם זאת נשאלת השאלה איזו התאהבות זו ואיזו אהבה תתפתח ממנה אם בכלל.
על פי רוב אנו רגילים לשהתמש במילה אהבה באופן כללי, אך מנגד ידוע גם שענייני האהבה אינם פשוטים כל כך. ישנה את האהבה הזוגית, ישנם יחסים של אהבה בין חברות וחברים, יחסים של אהבה של הורים לילדיהם ועוד.
נוסף על כך, בענייני אהבה נשאלת השאלה "מהו היסוד של ההתאהבות?". אחד מהדברים שבגינם אנחנו מתאהבים הוא מה שאנחנו מוצאים אצל האחר שהוא בעל ערך עבורנו. כלומר, ועד כמה שזה עלול לקלקל את הרומנטיקה, מדובר בעניין אגואיסטי. יחד עם זאת, כאשר מצטרפים לכך היבטים אחרים כמו להעניק אהבה, לתמוך, לבנות חיים יחד ועוד, אזי מתפתח קשר רגשי רחב וההתאהבות הופכת בהמשך ליחסי אהבה.
אצל אדם בעל מאפיינים נרקיסיסטיים, שנוטה להיות מרוכז בעצמו, יכולה להתפתח התאהבות אשר במובנים מסוימים עשויה להיות דומה להתאהבות "רגילה", אך הקיום שלה יכול להיפגע יחסית בקלות עקב ההיעדר יסודות נוספים שדרושים לבנייה של קשר רגשי קרוב ורחב יריעה.
סיכום - יחסי אהבה עם נרקיסיסט בזוגיות
התאהבות באדם אחר נושאת עמה רגשות מיוחדים ורגעים של תחושות עילאיות. כל רצונו של האוהב או האוהבת הוא לקיים את הקשר, להיות ולחוות עוד רגעים של הנאה ואהבה. עוצמתה של ההיקשרות עשויה להיות גדולה וכוללת בתוכה מוכנות להקריב קרבנות גדולים ואילו הנרקיסיסט מקבל את מנות הקרבה באופן המתאים לו בלבד ויכול לוותר בקלות רבה יחסית על היחסים.
הפער הזה בלתי נסבל עבור בן הזוג והוא מנסה לצמצם אותו, כאשר בדמיונו מצויים הרגעים שאך לא מזמן התממשו והוא רוצה לתפוס אותם מחדש, אלה הרגעים שבהם הוא חש את אהבתו של הנרקיסיסט שאתו הוא נמצא בקשר. נוצר אם כך מצב עניינים שעלול להחריף וליצור קשר שבו האחד מנסה לרצות את האחר, להתעקש, לרדוף ולעקוב ואילו האחר נעלם, אדיש, מאשים ונוהג בהתאם לגחמותיו מבלי להתחשב.
ד. נרקיסיסט בזוגיות - פניה אפשרית לטיפול
הקושי להכיר במצב למרות כל הסבל הוא אחד מהדברים העיקריים להימשכותו. האוהב, למרות שבתחומי חיים אחרים בחייו עשוי לתפקד בצורה טובה מאוד, נקלע במקרה הזה לקושי בלתי אפשרי ומייסר. הדברים מובנים לו במידה מסוימת מהבחינה הרציונלית, אך למרות זאת הוא אינו מצליח לנוע. השאלות שעומדת בפנינו אם כך הן : מהן המורכבויות הרגשיות וההיבטים הלא מודעים אשר מאפשרים את המצב הזה וכיצד ניתן לפעול ולטפל.
נרקיסיסט בזוגיות - יצירת קשר ליעוץ, טיפול
עוד בנושא אובססיות:
|