קתרזיס

 

קתרזיס היא מילה הלקוחה מהשפה היוונית ומשמעותה זיכוך. המונח שייך לתקופה הטרום אנליטית של פרויד והוזכר לראשונה בספר "מחקרים בהיסטריה". המשמעות של הקתרזיס בהקשר של הטיפול הנפשי נגע לתוצאה של ההליך הטיפולי.

הטיפול הביא לפורקן של מטען רגשי שהכביד על המטופל והתרחש בדרכים מגוונות שכללו למשל דיבור, בכי ותנועה מוטורית של הגוף. 

 

"פריצת הסכר הנפשי ותחושת ההקלה שבאה עימה כמו גם ההיפטרות מהסבל שנבע מאותו סימפטום הביאו לכך שהטיפול יקרא קטארטי – טיפול שמביא להזדככות הנפש" (5).

 

ד"ר זיגמונד פרויד וד"ר יוסף ברויאר פרסמו אז את תוצאות מחקריהם בספר שנקרא "מחקרים בהיסטריה" וציינו במיוחד שתי מסקנות:

 

1. הסימפטום הוא תחליף

המסקנה הראשונה היתה כי בסימפטום ההיסטרי שהתאפיין בבעיה בתפקוד של איבר בגוף - כאב גופני וסמיפטומים גופניים אחרים, ישנו הגיון וישנה משמעות והוא מהווה תחליף למעשים נפשיים אחרים.

 

2. חשיפת המובן כתהליך תרפויטי

המסקנה השניה  היתה כי חשיפת המובן הנסתר מלווה בהסרה של הסימפטומים. חשיפת מובן זה של הסימפטומים לווה לא אחת בפורקן רגשי גדול שהיה אצור אצל המטופלים.

הטיפול הקטארטי החל בהכנסתו של המטופל להיפנוזה עמוקה וכלל בדיקה שניסתה לגלות את מקורם של הסימפטומים שגרמו סבל לחולה.

 

פרויד וברויאר צפו ולמדו במקביל את הנושא במהלך טיפול בסדרה של מטופלים שטופלו באותו האופן שבו טופלה החולה הראשונה של ברויאר (ראה ערך "היסטוריה").

 

תהליך היווצרות הסימפטומים והמושג "קונברסיה"

 

שני הרופאים טענו כי סימפטומים היסטריים נוצרו כאשר תהליכים נפשיים בעלי מטען רגשי גדול לא יכלו לבוא לידי ביטוי בצורה שהביאה את העניין למודעות ובד"כ גם להשפעה מוטורית כלשהי על הגוף. למעשה ההיבט הזה, הגעה למודעות של התהליך הנפשי או ההשפעה המוטורית נבלמו ולא התאפשר פורקן רגשי. כתוצאה מכך, סטה אותו מטען רגשי וזרם בדרכים אחרות שהביאו לעצבוב גופני. (תהליך שנקרא "קונברסיה" או "סומטיזציה" ומקובל לקרוא לו כיום גם "פסיכוסומטי").

 

אל המקרים האלה התייחסו ברויאר ופרויד כ- "רעיונות מחוללי מחלה" ותוארו על ידיהם כ"טראומות נפשיות". מאחר וטראומות אלו נגעו לרוב להתרחשויות בעבר הרחוק, היה זה אפשרי עבורם לומר כי היסטריים סבלו בעיקר מצורה מיוחדת של העלאת זיכרונות אשר הם לא התמודדו עימם בהצלחה.

 

בימינו, ידוע כבר לכלל כי ישנם נושאים שעלולים להיות לעורר עניינים רגישים ברמה החברתית ואשר יש להם השפעה על יחידים - טריגרים - ולעיתים מקדימה את הידיעה או התמונה אזהרת טריגר.  

 

טיפול פסיכואנליטי - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

קתרזיס בהקשר הטיפולי

 

בטיפול, אם כך, קתרזיס התרחש כאשר הדרך למודעות נפתחה והתקיים פורקן רגשי שלווה במודעות לאותו עניין רגשי - כעס, עצב או רגש אחר. אם התברר בסיומו של הטיפול כי הזיכרונות שהועלו והיו להם היבטים של טראומה שהמטופל חווה הביאו לפורקן רגשי ולביטול הסימפטום שממנו החולה סבל הרי שמתבקשת מסקנה שלאחר מעשה.

 

מסקנה זו היא כי תהליכים נפשיים שהיו לא מודעים עד לאותו רגע הם אלה שהתבררו ככאלה שגרמו לסימפטום, לסבל של החולה. לכן, ניתן היה להכיר בהם בדיעבד כתהליכים נפשיים לא מודעים. התנסויות אלה הובילו להנחת יסוד בעבודה עם מטופלים אחרים בהמשך, הנחה כי הסבל ממנו הם סובלים נוגעים לתהליכים נפשיים לא מודעים.

 

תוצאות ההליך של טיפול נפשי באמצעות הטיפול הקטארטי נראו אז לפרויד וברויאר מצויינות, אך לאחר מכן התברר כי קיימות בו נקודות חולשה. הניסיון לתת להן מענה בשינויים והתאמות של צורת הטיפול, היה בין הגורמים שהביאו לפיתוחו של טיפול פסיכואנליטי ושל צדדים תיאורטיים נוספים בפסיכואנליזה.

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא מושגים
בפסיכואנליזה: