סמים והפרעות נפשיות | טיפול

 

הפרעות נפשיות יכולות להתפרץ במהלך החיים, מגיל צעיר ועד לבגרות המאוחרת. הסיבות לפריצה של הפרעה נפשית רבות, אך ניתן לומר בקצרה שהן שילוב של המבנה הנפשי, חוויות החיים וגורמים מזרזים להתפרצות.

 

גורמים מזרזים להתפרצות (טריגרים) יכולים להיות אירועים משמעותיים בחיים, שימוש בסמים וודאי שגם השילוב של השניים.

 

השפעות של סמים - סמים הם חומרים שהכנסתם לגוף משפיעה על תהליכים נפשיים מרכזיים כמו תפיסה חושית, הלך המחשבות, עצמת הרגשות, הפעלת שיקול דעת, מהירות התגובה וגם השפעות נוספות. השפעות של סמים לטווח ארוך נוגעות להפרעות כמו קשיי שינה, חרדות, פגיעה בתפקוד המיני, דכדוך ועוד. סמים גם מהווים במקרים רבים גורמים מזרזים להתפרצות של הפרעות נפשיות מגוונות.

 

השפעות של סמים לטווח ארוך ולטווח קצר משתנות כמובן גם בהתאם לסוג החומר. נתייחס כאן לחשפעות של סמים מעוררים כמו קוקאין, אמדי וספידים, סמי הזיה כמו פטריות ו- LSD, סמים מדכאים/מרגיעים כמו אלכוהול ווויד וגם לסמים נרקוטיים כמו הרואין. 

 

סמים

 

יצירת קשר לטיפול - סמים והפרעות נפשיות 

 

א. סמים הם חומרים פסיכואקטיביים

 

הקשר בין סמים והפרעות נפשיות איננו הכרחי, אבל הוא ללא ספק משהו שמתרחש באופן תדיר. סמים הם חומרים מיוחדים אשר יש ביכולתם לחדור את מחסום הדם מוח - זהו מחסום שבורר את החומרים שיכולים לעבור אל המוח ממערכת הדם.

 

סמים פסיכואקטיביים - השפעתם של הסמים על המוח מביאה לשינויים בתפקוד הרגיל של המוח ובעקבות כך לשינוי בתהליכים נפשיים. השינויים באים לידי ביטוי באופן שבו אנו נוטים להתייחס לדברים ולעיתים גם בהתנהגות. השינוי שנחווה ביחס לסביבה ולדברים, והמעבר ממצב מוכר ו"רגיל" למצב שונה ואחר, מעורר במקרים רבים חרדות ופחדים.

 

השפעת הסמים בטווח הקצר, יכולה לעורר אצל כל אדם חוויות מגוונות. חוויות אלה יכולות להיות מהנות מאוד ומעניינות אך במקרים מסוימים לגרום לסבל רב' כמו במקרה של 'סטלה רעה'.

 

למשל,תופעות לוואי של שימוש בסמים יכולות לבוא לידי ביטוי בתחושה של זרות או לעורר חרדה. תופעות לוואי נוספות כוללות תחושה של ניתוק או להביא ל"היתקעות" על מחשבות לא רצויות (מחשבות טורדניות) ולפלשבקים, ליצור תחושת ריחוף או להביא למצבים של דראליזציה ודה פרסונליזציה. בקיצור, שימוש בסמים יכול להביא את האדם ל"טריפ רע". אם כך, השפעה של סמים יכולה מצד אחד להביא לחוויה מהנה ולפרץ של יצירתיות אך מצד שני השפעת סמים יכולה גם להצית מהלך שיוביל להפרעה נפשית כמו אלו שצוינו ואחרות כמו דיכאון עמוק ואפילו לפריצה של פסיכוזה (מכונה בסלנג "התפלפות").

 

מלבד התופעות בתחום הנפשי ישנה גם השפעה של סמים על הגוף. יובש בפה, האצה של קצב הלב ורעידות הן רק חלק מהתופעות שיכולות להופיע בסמוך לשימוש. שימוש בסמים משפיע גם על תחושת הרעב - אבדן התיאבון בשימוש בקוקאין ולעומת זאת חשק מוגבר לאכילה בשימוש בקנאביס. מלבד השפעות מיידיות של שימוש בסמים ישנן תופעות שיכולות לבוא לידי ביטוי זמן מה לאחר מכן, כמו הופעה של טיקים בעקבות שימוש בסמים. 

 

 

יצירת קשר לטיפול - סמים והפרעות נפשיות  

 

 

ב. מערכת הגמול במוח

מהי מערכת הגמול במוח וכיצד השפעת סמים כל הגוף רלוונטית לגביה? 

 

מערכת הגמול כוללת חלקים במוח, מסלולים עצביים וחומרים אשר משתתפים ביצירה של תחושת הנאה. מערכת הגמול התגלתה בשנות ה-50 של המאה העשרים בקנדה, על ידי החוקרים ג'יימס אולדס ופיטר מילנר, אשר גירו מוחות של חולדות באמצעות אלקטרודה חשמלית ובכך השפיעו בצורה חיובית על תחושת ההנאה שלהן.

 

שיאה של סידרת הניסויים היתה כאשר לחולדות היתה יכולת עצמאית להפעיל את הגירוי בעצמן. כלומר, החולדות יכלו ללחוץ על מתג אשר בתגובה גירה אזור במוח שהסב להן הנאה מיידית. התוצאה היתה מרחיקת לכת – הן לחצו על מתג ההפעלה מאות פעמים בשעה והזניחו פעילויות חיוניות להישרדותן כמו שתייה ואכילה. במקביל הופסקה גם התנהגות החיזור שלהן ונראה כי הדבר היחידי שעניין אותן היה הפעלת המתג. התנהגות זו היתה כה קיצונית עד שהחולדות פשוט מתו אחרי כמה ימים כתוצאה מההידרדרות במצבן.

 

שימוש בסמים יכול להביא להפעלה דומה של מערכת הגמול במוח, כחלק מההשפעות של הסם.

 

ג. סמים ומסלול הגמול

 

מסלול הגמול במוח מופעל ויוצר תחושה של הנאה בתגובה לגירויים מסוימים ואפשר לומר כי לכל אדם יש את הדרך שלו להנות. יחד עם זאת, באופן בסיסי, פעילויות של אכילה ויחסי מין מפעילות את מסלול הגמול.

 

ההשערה היא כי במהלך האבולוציה, התפתחה מערכת שמייצרת חיזוק של פעולות מסוימות של האורגניזם, באמצעות יצירת הנאה. מערכת הגמול יוצרת הנאה עבור פעולות אשר יש להן חשיבות להישרדות ולרבייה וכך להגדיל את הסיכוי לחזרתן.

 

עבור אדם במצב רגיל, ללא שימוש בסמים, נוצרת תחושת הנאה מפעילויות שונות כמו יחסים חברתיים, פעילות ספורטיבית, האזנה למוזיקה, צפייה בסרטים וגם עשייה מקצועית. אצל כל אדם, לאחר שהתנסה בפעילות בצורה מוצלחת, מופיעה תחושה של הנאה, שיש בה בכדי לגרום לן לעשות אותה שוב, או לפחות ליצור קשר שעשוי להשפיע עליו לעשות אותה שוב.

 

לענייננו כאן, אפשר להשוות בין הסמים ללחיצה של החולדות על המתג שהפעיל את האלקטרודה החשמלית שחוברה למוח שלהן. כלומר, פעולת הסם היא השפעה ישירה על מסלול הגמול באמצעים כימיים.

 

השפעת סמים על המוח - במקרה של הצלחה גדולה בהפעלת מערכת הגמול במוח באמצעות סמים וההנאה שבאה לאחר השימוש בסמים, הרי שעל פי השערת החיזוק החיובי, מתבצע באופן אוטומטי חיזוק של הפעולה. מכאן, הדרך להתמכרות יכולה להיות קצרה. בהתאם לכך, שימוש ממושך עלול להביא לכך שתגרמנה השפעות סמים לטווח ארוך בהקשר  הפיזיולוגי נפשי שנוגע לתפקוד בחיים, וזאת כתוצאה מהשפעה על מסלול הגמול באמצעים מלאכותיים.

 

ד. השפעות של סמים על המערך פיזיולוגי והנפשי

 

ישנם סמים רבים וההשפעה שלהם על המוח ועל המערך הנפשי אינה זהה. ההשפעה של נטילת סמים גם משתנה בין אדם לאדם בהתאם למערך הפיזיולוגי והנפשי שלו.

 

נהוג לחלק את הסמים למספר קבוצות בהתאם להשפעה המרכזית שלהם:

 

1. סמים מעוררים – אלו הם סמים שממריצים את פעילות המוח כמו קוקאין, MDMA או בצורה של אקסטזי, קראק, ספידים.

 

2סמי הזיה – אלו הם סמים שמביאים לגירוי במרכזי עיבוד של החושים ויוצרים שינוי בתפיסת הראיה, השמיעה, המגע, הריח והטעם. שינויים אלה יכולים להביא לידי כך שהאדם ישמע או יראה לכאורה דברים, אלא שבעצם רק הוא יחוש בהם. סמי ההזיה המוכרים הם LSD, פטריות פסילוסיבין, דטורה, פיוטה וגם זנים של מריחואנה.

 

3. סמים מדכאים / מרגיעים – סמים מדכאים משפיעים בצורה של הקהיית התגובות לגירויים חיצוניים ויוצרים תחושה של רוגע. בין הסמים המדכאים אלכוהול, תרופות הרגעה כמו ואליום וכדורי שינה. זנים מסוימים של מריחואנה יכולים לתת אפקט מרגיע גם כן.

 

4. סמים נרקוטיים – אלה הם סמים שפעולתם העיקרית היא שיכוך כאבים וניתן לכלול בהם את האופיום וההרואין.

 

השפעות סמים

 

ה. סמים והפרעות נפשיות

בחלק זה נראה מספר קשרים אפשריים בין סמים להפרעות נפשיות:

 

קוקאין ודיכאון – קוקאין הוא סם מעורר שמופק מעלי הצמח קוקה, אשר גדל לרוב במדינות דרום אמריקה. הקוקאין מגיע כסם, בצורה של אבקה לבנה, ונצרך בעיקר באמצעות הסנפה. דיווחים של משתמשים מעלים כי תוצאת השימוש בקוקאין היא תחושה של נינוחות וביטחון עצמי גבוה, ריכוז גבוה והרגשה של חדות אינטלקטואלית, יש פעמים שתתלווה לכך גם אופוריה כללית וחיוניות יוצאת דופן.

 

יחד עם זאת, צריכת קוקאין עלולה לגרום בשכיחות גבוהה למה שמוכר כתופעה של דאון אחרי שימוש בסמים. ההשפעה הקיצונית שיש לסם ומשך הזמן המוגבל שלה - 15 עד 25 דקות - והירידה בתחושת ההיי, מעודדת צריכה חוזרת מיידית אשר יכולה להביא להתמכרות בטווח הארוך. יותר מכך, התלות בסם לצורך השגת תחושה טובה והפער בין ההרגשה הכללית עם ובלי השימוש בסם עלולה להביא לזניחת פעילויות מתגמלות בחיים, לעצבנות ולדיכאון.

 

על רקע זה של התמכרות וחתירה להשגת תחושת האופוריה, עלולות להתפתח השפעות לטווח ארוך כתוצאה משימוש תדיר וממושך בקוקאין. למעשה, צריכה מוגברת ולאורך זמן עלולה לפגוע בהיבטים פסיכולוגיים, כפי שצויין, וגם פיזיולוגים (למשל, פגיעה אפשרית ברקמות האף בעקבות הסנפה). בעקבות הדברים האלה יחד עלולה להתפתח ירידה בתפקוד הכללי ולהשפיע לרעה על המצב הנפשי. 

 

התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה – מריחואנה הוא צמח אשר הפרחים המיובשים שלו נצרכים בדרך כלל בעישון ואפשר לצרוך אותם גם בבליעה. החומר הפעיל במריחואנה הוא ה THC, חומר פסיכואקטיבי שיכול לגרום לשלל השפעות נפשיות כמו שינוי במצב הרוח, הקצנה של רגשות, הלך מחשבה מהיר ובלתי נשלט ובכלל לגרום לחוויה נפשית סוערת ובלתי ניתנת לריסון.

התנסויות כאלה משפיעות, במצבים מסוימים, על יצירת לחץ גדול והתפתחות של חרדה.

בקישור הבא ניתן קרוא בהרחבה על התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה.

 

פריצה פסיכוטית בעקבות שימוש בסמים – פריצה פסיכוטית יכולה להתרחש כתוצאה של שימוש במגוון רחב של סמים. הסיבה המרכזית לכך היא ערעור של האופן שבו האדם רגיל לתפוס את הדברים ואל הנקודות קיצוניות שאליהן יכול להגיע מבחינת עצמת החוויה. המבנה הנפשי של כל אדם מאפשר לו להתמודד בהצלחה רבה או מועטה עם מצבי חיים שונים. בהתאם לכך יש מי שמוצא את עצמו בשגרת חיים מתוחה יותר או רגועה. לדוגמא, יש מי שעיסוקו המקצועי מלווה במתח ויש מי שחייבים שקט וסביבה יציבה.

 

שימוש בסמים שיביא לחוויה קיצונית מבחינת התחושה הגופנית הכללית, הזיות, עוררות בלתי רגילה של החושים, הלך מחשבה בלתי נשלט ותופעות אחרות יכולות להיות קשות עד בלתי ניתנות להכלה ולהביא לפריצה של התקף פסיכוטי ("התפלפות"). פסיכוזה מסמים בקרב צעירים - במדינת ישראל מוכרת התופעה של פריצה של פסיכוזה בקרב מטיילים אשר התנסו בסמים במסגרת טיולי תרמילאים לאחר השחרור מהצבא.

 

MDMA, אקסטזי, אמדי ודיכאון - באופן כללי נטילת MDMA משפיעה באופן חיובי על מצב הרוח עד למצב של אופוריה. התחושה החיובית יכולה להימשך מספר שעות ולאפשר למי שצרך את החומר לחוות רגעים של אושר. 

משך הזמן הארוך תחת ההשפעה של הסם והתחושות הטובות שנמשכות עומדות בניגוד לדאון, לירידה במצב הרוח שעלולה להתהוות ללאחר מכן. 

עבור רבים הדאון שלאחר מכן עשוי להיות מינורי או לכל היותר נסבל והדגש הוא דוקא על הזיכרון הטרי שנותר מהחוויה הטובה.

יחד עם זאת, במקרים מסוימים ובהתאם לאדם שצרך את החומר, עלולה להתפתח חרדה ו/או תסמינים של דכדוך שנובעים בדרך כלל מעליית חומרים נפשיים שהיו מודחקים. דיכאון אחרי שימוש באמדי אינו בהכרח דבר שכיח, אך כפי שהוסבר יכול להופיע במקרים מסוימים על רקע ההשפעה על תהליכים נפשיים מגוונים. 

 

 

יצירת קשר לטיפול - סמים והפרעות נפשיות 

 

 

ו. טיפול בהפרעות נפשיות כתוצאה משימוש בסמים

 

טיפול בהפרעות נפשיות כתוצאה משימוש בסמים הוא נושא רחב מאוד. אתן כאן סקירה מבנית קצרה לכיווני עבודה אפשריים.

 

התערבות טיפולית דחופה

 

התערבות טיפולית דחופה נוגעת למקרים אשר בהם היה שימוש בסם כלשהו, אשר הביאו לתופעות נפשיות חריגות לאדם, לטלטלה נפשית ואולי גם לפגיעה ראשונית בתפקוד היום יומי. במקרים בדרך כלל ההתמודדות עם הבעיות הנפשיות שפרצו מהווה חלק משמעותי מהחיים (ראו חלק א' וחלק ה' במאמר זה).

טיפול בהקשר זה נוגע למצבים בהם השימוש בסם היה זמן קצר יחסית קודם למשבר. בזמן קצר הכוונה למספר שבועות או חודשים בודדים.

 

טיפול במקרים של תחלואה כפולה

 

תחלואה כפולה היא מצב שבו ישנה מחלה נפשית ובמקביל אליה התמכרות ארוכת טווח לשימוש בסמים. במקרים אלה נעשית בדרך כלל התערבות טיפולית במוסד לגמילה, במקביל או כצעד מקדים לטיפול משמעותי בהפרעה הנפשית.

 

טיפול בהתמכרות לסמים

 

אדם שנמצא ביכולת תפקודית סבירה, וחייו נפגעו כתוצאה משימוש מתמשך בסמים, יוכל להגיע לטיפול שיסודותיו יהיו תהליך של גמילה, במקביל לשיקום נפשי ובנייה מחודשת של חייו.

 

טיפול בהשפעות סמים לטווח ארוך

 

שימוש ממושך בסמים עלול ליצור שינויים בתפקודים הנפשיים בחיי המעשה והפנאי, כפי שהוסבר קודם. שינויים אלה, יש בהם בכדי לפגוע ביכולת לעבוד ולהתפרנס, לשבש מערכות יחסים זוגיות וחברתיות ועוד. טיפול בהשלכות של פגיעות אלה יתחיל בהערכה של הפגיעות ולאחריה ניתן יהיה לברר אודות הסיבות למצב ולהתוות כיוונים ראשוניים לטיפול.

 

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא מאמרים על טיפול: