|
דריאליזציה | טיפול בדריאליזציה
א. דריאליזציה - כללימצב נפשי של דריאליזציה
דריאליזציה הוא מצב נפשי שבו מורגש שינוי בתפיסה וביחס אל ענייני העולם השונים בהם ספק לגבי המציאות, יחס שונה אל המציאות שכולל מעין ריחוק והרגשה של ניתוק, יחס שונה אל העצמי והבדל מורגש ביחס לאנשים אחרים ולמצבי חיים בכלל. במצב מתמשך של דריאליזציה ישנה גם פגיעה ברורה בהפניית קשב וביכולת הריכוז. הסבל במצב של דריאליזציה קשור לשינוי בתפיסה וביחס לדברים, פגיעה בתפקוד באופן כללי וחשש מהימשכות העניין.
אחת מהתחושות הבולטות במצב של דריאליזציה היא של זרות ביחס לחוויות הנוכחות ולעצמי:"האם מה שאני חווה כעת זו מציאות?". "אני נמצא ולא נמצא" , אני מרגיש שזה אני, אבל זה לא בדיוק אני". החוויה הכללית היא של ערעור וחוסר אמון במציאות כפי שהיא היתה מוכרת מקודם.
תחושות אלה, ככל שהן נמשכות, הן מעוררות במקרים רבים מצוקה, התפתחות של חרדה ודאגה בנוגע ל"היתקעות" במצב אשר עלולה להחמיר עם התעוררותן של מחשבות על כך שמדובר בשיגעון והן שכיחות בהתקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה.
המצוקה והכמיהה
כל מה שהמטופל מבקש הוא "לחזור לעצמו", לחזור למצב הרגיל והמוכר שלו, אך למרבה הצער הדבר לא מתאפשר בכלל או מתאפשר לרגעים בהם מתעוררת תקווה כי העניין עבר. אך במקרים שבהם התופעה הנפשית התבססה במידת מה, הרי שהמצב הנפשי של דריאלזציה חוזר.
במצב של דראליזציה ישנה ידיעה כיצד הדברים אמורים לכאורה להיות וכיצד האדם אמור להרגיש באותם רגעים, כך שבו זמנית ישנה חוויה מסוימת של מצב הדברים ובמקביל אליה תפיסה כמו ביקורתית שיסודה בשוני שקיים בה.
השפעות של דריאליזציה
ההשפעות המרכזיות של דריאלזציה הן פגיעה בראש ובראשונה ברווחה הנפשית, ישנה מצוקה כמעט מתמדת ודאגה שהעניינים לעולם לא יחזרו להיות כפי שהיו. הדבר מתרחש תוך מחשבות טורדניות אינסופיות ובפגיעה בתפקוד בתחום המשפחתי והחברתי. הפגיעה בקשב עלולה להשפיע במיוחד בתחום התעסוקתי, שם נדרש לרוב ריכוז בביצוע מטלות.
טיפול בדריאליזציה - ללחוץ כאן ליצירת קשר
ב. חוויות ותחושות במצב של דריאליזציה
במהלך של דראליזציה האדם עלול לחוות מנעד של חוויות ושינויים בתפיסה כמו:
ג. מצבים וזרזים להופעת דריאלזציה
דריאליזציה מופיעה לרגע במצבי חיים רבים וגם חולפת אצל אנשים רבים, לעיתים עוד לפני שמספיקים להכיר ממש בחוויה השונה. ענייננו כאן הוא במקרים שבהם דריאליצזיה נמשכת מספר ימים ויותר מכך.
דריאליזציה עלולה להופיע במקרים הבאים:
ד. סיבות להופעת דריאליזציהשינויים במטען הרגשי
להופעה של מצב דריאליזציה יכולות להיות מספר סיבות, אציין כאן סיבה נפשית מרכזית ושכיחה להתפתחותה. אם כך, לרוב מתרחשים שינויים במערך ההטענות הנפשיות (כמו בביטוי 'מטענים רגשיים') שחלים כתוצאה מפריצה של הגנות וחזרה של המודחק.
כלומר, היבטים מסוימים שהיו מודחקים עד כה ולא היו טעונים מהבחינה הליבידנלית, או היו טעונים מעט, פרצו את מסגרת ההגנה, נטענו מחדש ומתוך כך הם מורגשים במודעות ועם זאת הם אינם בהירים או שאין אליהם גישה ישירה.
להרחיק ולהתנכר
אבל יותר מכך, עלינו לזכור כי העניינים האלה הם כאלו שהאני (האגו) מנסה להרחיק מהמודע ולמעשה עד כה הצליח בכך. פעולת ההרחקה הזו מגלמת בתוכה ניכור להיבט הנפשי המודחק והדבר מסביר חלק מתחושת הזרות. חוויה דומה יכולה להתרחש אם זיכרון רחוק ולא נעים - כישלון או אירוע מביך - מתעורר באופן ספונטני או אם מזכירים אותו למישהו וכל מה שהאדם מעוניין בו זה להרחיק את הזיכרון הזה ממנו ומייד.
פיצול ודואליות במצב של דריאליזציה
היותה של חלק משמעותי מהאנרגיה הנפשית לכודה במקומות מסוימים, לא מודעים, מפחיתה את הפניות האפשרית לקשב מודע ויוצרת מעין דואליות נפשית. לכן ההרגשה הכללית ביחס למציאות היא הרגשה של פָּחוֹת. פחות חיבור, הרגשת עמימות ועד לניכור וניתוק. לתחושות הללו יש כאמור מנעד אשר בקצהו האחד ישנם רגעים שהדבר לא מורגש כמעט בכלל ועד למצב המרוחק כפי שכבר תואר.
ה. טיפול בדריאלזציה
טיפול בדריאליזציה הוא בהתאם לסיבתיות הנפשית להופעתה, שתוארה לעיל. איתור של החומרים שעלו לאזור הסמוך למודע וטיפול בעניינים הרלוונטיים. במקרים רבים יאמר המטופל:"כן, הגיע הזמן לטפל בנושאים האלה".
הפרוגנוזה לטיפול בדריאליזציה עשויה להיות טובה מאוד, במיוחד במקרים שבהם הפניה לטיפול נעשית סמוך לתחילת ההפרעה, אך לא רק.
טיפול בדריאליזציה - ללחוץ כאן ליצירת קשר
עוד בנושא תופעות:
|