התקף חרדה בעקבות שימוש בקנאביס | טיפול

 

א. התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה - רקע והיבטים נוספים 

 

שימוש בקנאביס והתקפי חרדה 

 

התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה אינו דבר נדיר והוא יכול לקרות למי שמתנסה בצריכת החומר במגוון האופנים של הצריכה – עישון (באנג או ג'וינט, פייסל), אכילה (עוגיות וויד ומתכונים אחרים, כולל צריכת טיפות קנאביס) או אידוי באמצעות וופורייזר.

 

עוצמת החוויה תלויה בגורמים רבים כמו המבנה הנפשי של האדם, מצבו הנפשי בזמן ההתנסות וכמובן סוג החומר והכמות הנצרכת.

 

גם לאופן הצריכה של קנאביס ישנה השפעה על האפקט שיתרחש. ככלל, ההשפעה של עישון היא מהירה, מתרחשת תוך דקות ספורות ונמשכת כמה שעות, בעוד צריכה באמצעות אכילה מביאה להשפעה תוך כ- 45 דקות ונמשכת שעות רבות יותר. 

 

חרדה מגראס יכולה הופיע זמן קצר אחרי תחילת ההשפעה של החומר וגם בשעות ובימים שלאחר מכן.

 

עוגיות קנאביס

 

מה זה סטלה?

 

סטלה היא מילת סלנג למצב נפשי-גופני תחת השפעה של חומר פסיכואקטיבי, ההיפך ממצב "סאחי". סמים ככלל הם חומרים פסיכואקטיביים מתוך כך שיכולה להיות להם השפעה על התפקוד הרגיל של המוח, דבר שבא לידי ביטוי בשינוי היחס השכיח שלנו לדברים.

 

תחת השפעת קנאביס ענייני חיים רגילים עלולים להיראות שונים ומוזרים ולעורר תהליכים נפשיים אשר לעיתים מלווים בהנאה ובמקרים אחרים לתופעות שיגרמו לחרדה וסבל.

 

סטלה רעה מירוק

 

סטלה רעה מוויד - לעיתים תהיה חוויה של 'סטלה רעה' או 'סטלה שחורה' לאחר צריכת הקנאביס, אשר תימשך זמן מה ותכלול מגוון של תחושות ומחשבות לא נעימות, לפעמים אפילו קשות מנשוא.

 

התגובה השכיחה במקרה זה היא לחפש ולשאול איך להוריד סטלה מקנאביס. אתייחס לכך בקצרה בהמשך.

 

במקרים מסוימים תוך כדי הסטלה הרעה או לאחריה יופיע התקף חרדה, בדרך כלל יהיה פרק זמן זה קצר של דקות אבל במקרים פחות נעימים מצב החרדה עלול להימשך כמה שעות וחלק מהתופעות עלולות להימשך מספר ימים ויותר מכך.  

 

 

התקף חרדה בעקבות שימוש בקנאביס יכול להיות טראומטי, במיוחד אם הדבר קורה בהתנסויות הראשונות של צריכת החומר, אך הוא בהחלט יכול להיות ממש לא נעים גם אם מדובר באדם שצרך את המריחואנה פעמים רבות.

 

עישון גראס בימינו הנו דבר שכיח וכידוע הפך לחוקי במדינות רבות. ביחד עם השכיחות הגדולה בשימוש, כך גם ישנם מקרים רבים של עישון גראס וחרדות. כאמור, חרדה מופיעה מייד לאחר העישון או זמן מה לאחריו. הבעיה מתחילה כשזה לא מסתיים בהתקף חרדה חד פעמי. ובאמת, פניות רבות אלי מתחילות במשפט: "עישנתי גראס וקיבלתי התקף חרדה, ההתקף עבר אבל ההרגשה רעה וכל מיני תחושות מוזרות לא עוברות לי, 'אכלתי סטלה רעה שלא נגמרת'.

המשך הבירור מעלה כי בפעמים רבות מופיעים גם התקפי חרדה נוספים, אם כי לא בעוצמה של ההתקף הקשה שנחווה.

 

דריאליזציה וקנאביס

 

יסוד המצב נפשי של דריאליזציה הוא בתחושות מוזרות הנוגעות לתפיסת המציאות, חוויה של כפילות באספקטים שונים וספקות לגבי קיומם של דברים.

מצב של דריאליזציה בעקבות שימוש בקנאביס יכול להיות חלק מסטלה רעה ולחלוף, אך לעיתים המצב יופיע מחדש, יתחזק ויחלש לסירוגין ויישאר כתופעה מטרידה מאוד לאורך זמן.

 

פסיכוזה מקנאביס - התקף פסיכוטי בעקבות שימוש במריחואנה

 

תופעה אחרת שיכולה להתרחש במהלך של סטלה רעה ולאחריה היא חשדנות כללית ומחשבות שיש עימן פרנויה הבאות לידי ביטוי במחשבות שאחרים מתכננים משהו, מדברים עלי או פועלים מאחורי גבי בניגוד לטובתי. תחושות מוזרות בנוגע לתפיסה הרגילה את המציאות או את העצמי יכולות להיות גם כן.

במקרים מסוימים, אם כי בשכיחות נמוכה בהרבה, עלול להתרחש התקף פסיכוטי בעקבות שימוש במריחואנה. פריצה של פסיכוזה יכולה להתרחש מסיבות שונות, ביניהן שימוש במריחואנה והטיפול ינתן בהתאם לכך.

 

קנאביס וחרדה

 

הקשר - קנאביס חרדה - אינו חד כיווני ויש אפילו מי שמעוניינים לעשות שימוש בקנאביס לטיפול בחרדות. ובאמת, יש מעטים שיוכלו להשיג הפחתה בחרדה כתוצאה משימוש במריחואנה.

 

אמנם, מי שעושה שימוש בקנאביס עשוי להנות מהפוטנציאל הגלום בו כבעל השפעה מרגיעה אך מנגד צפוי גם להיות חשוף לפוטנציאל ההשפעה של הקנאביס כזרז לחרדה ובדיעבד גם להשפעתו של קנאביס על הופעתן של מחשבות טורדניות.

 

ננסה לראות היבטים נוספים של הקשר בין קנאביס וחרדות.

 

יצירת קשר - טיפול בחרדה בעקבות שימוש במריחואנה 

 

 

ב. התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה - מאפיינים מרכזיים

כל אדם שחווה 'סטלה רעה מירוק' או התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה (גראס, וויד, חשיש), חווה אותו באופן ייחודי, בהתאם למערך הנפשי שלו ולדרכי ההתמודדות שלו, אבל אפשר לציין כמה עניינים כלליים בקשר לכך:

 

מצב נפשי לא מוכר וחוסר שליטה

 

השפעת המריחואנה יכולה להפגיש את האדם עם מצב נפשי שאיננו מוכר לו מבחינת התפיסה החושית כמו ראיה או שמיעה, מוזרות שנוגעת להלך המחשבה או שילוב שלהם. גם אם המצב מוכר לו מהתנסויות קודמות, ישנו חוסר שליטה ביחס אליו. למשל, המחשבות מתרוצצות במהירות עצומה וללא סדר, מלוות בתחושות גופניות ורגשיות בעצמה גדולה. 

 

יכול גם להיות מעבר מהיר ממחשב למחשבה – דבר שיוצר טלטלה רגשית.

 

לרגעים יכול להידמות שהמחשבה אינה צלולה, עניינים פעוטים וגדולים עולים למודעות וזוכים ליחס לא פרופורציונלי בהשוואה למצבים נפשיים מוכרים והם נתפסים בדרך כלל כגדולים ומאיימים. ישנה חולשה יחסית בהתמודדות מול הדברים שעולים וקושי להחזיק מעמד עד כדי חשש להשתגע.

 

מצבים חברתיים רגילים לכאורה יכולים להיתפס כמוזרים והיכולת לתפקד בהם נראית מורכבת וכרוכה במאמץ רב.

 

ניסיונות להסביר לקרובים את המצב - לחברים, בני זוג או משפחה, עשויים אמנם להביא לתמיכה אך נדמה כי הם אינם מבינים בדיוק את מה שמתחולל בנפש פנימה.  

 

הימשכותם של חלק מהסימפטומים גם אחרי ההתקף מעוררת לעיתים את החששות כי התרחש נזק או שינויים שעלולים להיות קבועים. אחד מהסימפטומים השכיחים בהקשר זה הוא מחשבות טורדניות שהחלו בעקבות השימוש בקנאביס.
עישון קנאביס

היחלשות מנגנוני הגנה נפשיים בעקבות שימוש במריחואנה

 

נוסף על כך, היבטים מסוימים שאינם נוחים לאדם בחייו, בין אם מדובר בקשיים כלשהם, התמודדויות ביחסים עם אחרים, זיכרונות לא נעימים או אירועים טראומטיים קטנים וגדולים – כל אלה, שהיו מודחקים עד כה, ביחד עם תחושת החרדה שיכלה לבוא עימם, יכולים להבקיע את חומות ההגנה הנפשיות ולהגיע למודעות בקלות רבה יותר. כאן, הקשר בין עישון גראס וחרדות הוא על פי הסדר:

* עישון גראס (עישון ירוק)

* חזרה של המודחק - עליה או הצפה של עניינים נפשיים שהודחקו.

* התעוררות חרדות

 

ברגעים אלו עלולים להיות מה שקוראים 'תסביכים בסטלה' שיש קושי להשקיט אותם או כניסה "לטריפ רע מקנאביס" - חויה קשה ביחס למה שמתרחש, מחשבות פרנואידיות ועוד.. כפי שאמר לי פעם אחד ממטופליי: "נכנסתי לסרט רע, סטלה שחורה מירוק שלא עוברת, ולא הצלחתי לצאת מזה".

 

נוצר אם כך מצב שברגעים הללו של חולשה נפשית, עולים דברים שגם במצב רגיל האדם מתקשה להתמודד איתם. הניסיון לדחוק אותם חזרה, תוך כדי ההשפעה של המריחואנה, קשה יותר ויכול להביא למצב של מלחמה פנימית שקשה מאוד לשאת אותה. הקושי נמשך כאשר הנושאים הלא פתורים שעלו, נותרים על פני השטח גם אחרי ההתקף, מבלי יכולת וכוחות להתמודד ולטפל בהם כראוי.

 

ג. דריאליזציה מקנאביס

 

תחושות מוזרות - ניתוק, ריחוף והשפעתן האפשרית

 

התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה (חרדות מקנאביס) יכול להביא לתחושות לא מוכרות כמו ניתוק מהמציאות, מצב של עירפול, מעין ריחוף, ספקות וחוסר ודאות לגבי אמיתותם של דברים שבדרך כלל הם מובנים מאליהם, תחושה של "יציאה מהגוף" והסתכלות לכאורה על העצמי. תופעות אלו הן חלק ממצב נפשי של דריאליזציה שהופיעו כתוצאה משימוש בקנאביס.

בהמשך, תחושות אלו עלולות להיות זרז, טריגר, להופעה מחודשת של חרדה.

 

תסמיני הניתוק והריחוף מורגשים לרוב כמעט בכל רגע וההפוגות מהם מקלות מאוד על הרווחה הנפשית, אך לרוב, הן חוזרות בהיעדר טיפול מתאים.

יותר מכך, תחושת הניתוק בעצם מרחיקה מענייני החיים שקודם לכן היו כל כך בעלי ערך ולאחר זמן מה במצב נפשי כזה עלול להתפתח גם דיכדוך. 

 

אם כך, ההיבטים אלה יכולים להימשך גם אחרי ההתקף ובהתאם לכך עלולה להתהוות הרגשה של מעגל חוזר (לופ) בתחושות ובמחשבות טורדניות מהקנאביס, ללא יכולת מעשית לצאת מהמצב הנפשי הזה. לכך יכול להתלוות פחד של היתקעות במצב הזה, דבר שבמקרים רבים מגביר את הדאגה ועצמת החרדה.

 

במקביל לדברים המתוארים כאן ישנן תופעות גופניות המאפיינות התקף חרדה שיכולות לבוא לידי ביטוי, כמו עלייה בקצב פעימות הלב, פעילות מעיים מוגברת, יובש בפה, קושי מסוים בנשימה, רעידות קלות, הופעה של טיקים והיבטים פיזיולוגיים אחרים.

 

 

יצירת קשר - טיפול בחרדה בעקבות שימוש בקנאביס

 

 

ד. משך הזמן של התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה והשלכות אפשריות

 

משך הזמן של התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה יכול לנוע בין מספר דקות למספר שעות והדבר תלוי בכמות שנצרכה, הרכב המריחואנה (שיעור ה- THC בצמח הספציפי שנצרך) רגישותו הפזיולוגית של האדם שצרך באותה נקודת זמן וכמובן המערך הנפשי שלו.

ההשפעה המשכרת של מריחואנה יכולה אמנם להימשך בין שעה למספר שעות, אך אין הכרח כלל שהתקף החרדה ימשך כל עוד נמשכת ההשפעה של המריחואנה.

 

לעיתים, התקף חרדה, בין אם נחווה בעקבות שימוש במריחואנה ובין אם הופיע ללא שימוש בחומר כלשהו, עלול ליצור משבר עם השלכות משמעותיות על ההמשך.

אמנם, אפשר שיהיו מקרים של התקפי חרדה שלא יותירו משקעים משמעותיים, אך לרוב אין אלה פני הדברים.

 

השינויים שעלולים להתחולל בעקבות התקף חרדה כזה תלויים מאוד בכל אדם ואדם, אציין כאן דוגמאות שונות:

 

  • דריכות גבוהה מהאפשרות שיופיע התקף חרדה על פי סימנים קטנים.
  • משבר שנמשך כמה ימים ומתגלגל לפגיעה בתפקוד.
  • סערה נפשית כללית בעקבות התקף החרדה, העניינים שצפו מהלא מודע וקושי להמשיך כאילו שום דבר לא קרה.
  • מחשבות ודאגה שמשהו השתנה, קושי להצביע על השינוי והרגשה שאף אחד לא מבין בדיוק מה קרה ומה אפשר לעשות.
  • הרגשת בדידות ולפעמים גם מחשבות על כך שאנשי מקצוע אליהם נעשתה פניה אינם נותנים תשובות ברורות לגבי המצב.
  • קהות בתחושות בכלל וקהות רגשית בפרט.

 

השפעות קנאביס לטווח ארוך

 

כמו בצריכה של כל חומר פסיכואקטיבי, שאלת ההשפעה לטווח ארוך מעלה שני עניינים מרכזיים. האחד- השלכות לטווח ארוך כתוצאה מחוויה אישית שהתפתחה כתוצאה מצריכת החומר. השני - כאן מדובר בעיקר על צריכה של חומר לאורך זמן ובמינונים גבוהים ובהתאם לכך נשאלות שאלות הנוגעות להשפעה של צריכת החומר על התפקוד בחיים. 

כל אחד מהעניינים הלל צריכים להיבדק באופן מיוחד עבור כל אחד ואחד.

 

 

ה. קצת על צמח הקאנביס ועל היבטים פרמקולוגיים הנוגעים לשימוש במריחואנה

 

צמח הקנאביס כולל זנים שונים כאשר הנפוצים הם הסאטיבה והאינדיקה ושימש במהלך ההיסטוריה האנושית לצרכי תזונה, יצור בד לשימושים שונים, יצור נייר ויצור דלק (ביו-אתנול).

 

הצמח שימש גם להקלה של כאבים והרגעה אך עד לאחרונה לא בוצעו בהקשר לכך מחקרים רפואיים מעמיקים, דבר שהתחיל כבר לקרות בשנים האחרונות.

 

לצמח הקנאביס שמות שונים, מריחואנה וחשיש הם שמות התוצרים שמתייחסים לשימוש בצמח לשם השפעה פסיכואקטיבית. מריחואנה – על ידי צריכה של הפרחים וחשיש – חומר שמופק מעלים ו/או פרחים בתהליך קצר יחסית ומשווה לו מראה חום כמו של בוץ.

 

צמח הקנאביס מכיל חמרים שנקראים קנבידואידים, הידועים שבהם הם THC שהוא בעל השפעה פסיכואקטיבית וה- CBD שאיננו בעל השפעה פסיכואקטיבית. הקנאבידואידים הן מולקולות, שבמגע עם הגוף עשויות ליצור השפעות שונות, ביניהן חוויה של שיכרון או כפי שמכנים אותה היי או סוטול.

 

הקנבידואידים נקלטים ברצפטורים של המערכת האנדוקנבידואידית בגוף ונותנים את אותותיהם במגוון רחב של פעולות ותופעות. אזכיר כאן רק תופעות מוכרות כמו רגיעה, הגברת התיאבון, העצמת שינה, פגיעה זמנית בזיכרון לטווח קצר, שינויים בתפיסה החושית בכללה, הקצנה של מצב הרוח לטוב וגם לרע והפחתת כושר הביצוע של פעילות מוטורית ומטלות בכלל. בשנים האחרונות נחקרים באופן אינטנסיבי שימושים בקנאביס לצרכים רפואיים.

 

הרעלת קנאביס

 

הרעלה היא מצב שבו נכנס לגוף חומר, הרעלן,  אשר במינון גבוה מספיק עלול לפגוע באדם בצורה חריפה.

 

כפי שצוין, חומר פעיל בולט בקנאביס הוא THC) tetrahydrocannabinol), חומר שהנו בעל השפעה על מערכת העצבים בגוף ועל המוליכים העצביים (נוירוטרנסמיטרים) במוח כמו סרוטונין ודופמין. ריכוז ה- THC משתנה בסוגים שונים של קנאביס ובהתאם לכך גם פוטנציאל ההשפעה שלו.

 

הרעלת קנביס בבני אדם אינה שכיחה מכיוון שניתן להשיג השפעה משמעותית של הקנאביס באמצעות צריכה של החומר מבלי להגיע למינון THC שנחשב קטלני.

 

המקרים הידועים יותר של הרעלת קנאביס נוגעים דווקא לפעוטות ולכלבים שצרכו את החומר, בד"כ בצורה של עוגות או עוגיות קנאביס, בצורה בלתי מבוקרת.

 

במקרה של חשד להרעלה יש לגשת בהקדם לבדיקה רפואית.

 

יחד עם זאת, לעיתים, צריכה של כמות גדולה של קנאביס, גם אם לא תוגדר מבחינה רפואית כהרעלה, עלולה להביא לתופעות אקוטיות מהבחינה הנפשית כפי שתואר עד כה. נוסף על כך, סביר שההשפעה של החומר על התפקוד הגופני תהיה ניכרת. 

 

יצירת קשר - טיפול בחרדה בעקבות שימוש במריחואנה

 

 

ו. טיפול בהתקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה | טיפול בעקבות התקף פסיכוטי

 

הקשר בין עישון גראס וחרדות איננו הכרחי, אך הוא כאמור שכיח מאוד. שימוש במריחואנה יכול להיות חוויה מהנה, להסתיים בלא כלום, אך הוא יכול גם לחולל התקף חרדה ובמקרים מסוימים גם התקף פסיכוטי. טיפול בהתקף פסיכוטי כתוצאה משימוש במריחואנה, ובכלל, יכול להיות מורכב יותר, אך לא ארחיב בנושא כאן.

 

אם כן, ראינו מה זה סטלה ומה יכולות להיות ההשפעות החיוביות והשליליות של השימוש בקנאביס. עבור מי שהשתמש בפעמים הראשונות הפניה לטיפול ממוקדת בדרך כלל בהתמודדות עם התופעות שהגיעו בעקבות ההתנסות. עבור אחרים, שצורכים לאורך זמן, עולה במקרים מסוימים שאלה נוספת - "איך מפסיקים לעשן קנביס?"

 

הרצון המיידי של מי שחווה 'סטלה רעה' מקנאביס הוא לבטל את כל המצב, להוריד את הסטלה ולחזור לאיפוס, כאילו שום דבר לא קרה. נטייה זו יכולה גם ללוות את האדם ולהפוך לצורה של אובססיה. בכל אופן, בעקבות מצבים כאלה והרצון הגדול לחזור למצב הרגיל והמוכר, נולדו שלל עצות על איך להוריד של ירוק או או איך להוריד סטלה רעה של וויד.

 

העצות הכלליות לאיפוס המצב, מגוונות: שתיית מים או קפה, מקלחת, לעיסת מסטיק וצריכת סוכר בכלל, פעילות אירובית כמו התעמלות או ריצה ועוד. לעיתים עשויה להיות למי מהפעולות האלה השפעה ממתנת, אבל למרבה הצער, במקרים רבים הן לא מועילות באופן מספיק משמעותי.

 

אם כך, למרות שהקשר שבין קנאביס וחרדות אינו הכרחי, הוא קיים בשכיחות גבוהה ומוביל במקרים רבים לפניה ליעוץ או טיפול.

 

טיפול בהתקף חרדה בעקבות שימוש בקנאביס הוא בעצם טיפול בכמה תחומים. בראש ובראשונה חשוב לציין כי ברוב המקרים, מטופל מגיע אחרי שהתקף החרדה שכך ולא במהלכו. התקף החרדה נותר איפה אירוע טראומטי עבור האדם, אירוע שהפגיש את מי שחווה אותו בתחושות לא מוכרות, מצב נפשי לא ברור וחוסר שליטה לגבי מחשבותיו והתנהגותו.

 

נוסף על ההיבט הטראומטי, ישנם מקרים רבים שנפרצות הגנות נפשיות, כפי שהסברתי קודם. מטרתן של הגנות אלה הוא למנוע עליית חומרים מודחקים מהלא מודע. הצפה של חומרים שכאלה מהלא מודע והתרופפות ההגנות דומה לאמרה המפורסמת "נכנס יין יצא סוד" ונוגעת לשימוש באלכוהול. פריצת ההגנה דומה אך לרוב היא אינה דומה כלל בעצמתה ובטווח שלה.

למעשה, ברגעים מסוימים תחת ההשפעה של המריחואנה עלו עניינים שונים מהלא מודע ללא בקרה וללא מוכנות, השפיעו את השפעתם וכעת המצב הנפשי הנתון אינו כפי שהיה.

 

יתכנו כאמור התקפי חרדה נוספים וגם שינוי לרעה בתפקוד כתוצאה מהאירועים הללו, אם זה בהקשרים של לימודים, עבודה, יחסים עם בני זוג וחברים וכו' – כל אלה הם עניינים נוספים שיש לטפל בהם על פי הצורך.

 

לכן, לאחר הפניה תתקיים פגישה במטרה לאמוד את המצב ולבצע הערכה מקצועית ראשונית. הערכה זו תתבצע על בסיס המתואר לעיל ועל בסיס היבטים נוספים, ובהתאם לכך יקבע כיוון ראשוני לטיפול על מנת שיהיה  אפשר להתחיל בו.

 

 

יצירת קשר - טיפול בחרדה בעקבות שימוש בקנאביס

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא חרדה: