האם OCD היא מחלת נפש? | טיפול

 

האם OCD היא מחלת נפש?

 

OCD היא הפרעה טורדנית כפייתית שבאה לידי ביטוי במגוון של תסמינים, כאשר המרכזיים שבהם הם מחשבות טורדניות, מחשבות יתר (overthinking), ופעילות כפייתית שיש עימה חזרתיות. התכנים של המחשבות והמעשים הכפייתיים מגוונים והרבה פעמים ייחודיים, אך ישנו  לעיתים דמיון של חלק מהתסמינים בין אנשים שונים.

 

האם OCD היא מחלת נפש

 

מדוע אתה או את שואלים את השאלה הזו?

אני אנסה לדון בנושא באופן כללי ואתייחס גם לכך בהמשך.

 

השאלה האם הפרעה טורדנית-כפייתית (Obsessive-Compulsive Disorder – OCD) היא מחלת נפש נראית במבט ראשון פשוטה. בעולם המערבי מקובל לפנות לתחום הפסיכיאטרי בשאלה של מחלות נפש והרי בתחום זה מדובר באבחנה פסיכיאטרית מוכרת, המופיעה ב ICD וב DSM שהוא המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות.

 

המדריכים הללו שמים דגש על התופעות הסימפטומטיות ולמעשה דמיון של סימפטומים עלול לבלבל ולהביא להשערה שהתהליכים הנפשיים שמשפיעים על הסימפטומים הם זהים.

בפועל מדובר בתהליכים נפשיים שעשויים להיות להם מאפיינים דומים אך גם רכיבים נפשיים ייחודיים לכל אדם ואדם.

 

אבל, אם נשאל מהי בכלל מחלת נפש? וגם מהי הפרעה נפשית?  וכיצד המושגים  האלו משתלבים בהבנתנו את נפש האדם, יתברר לנו שהשאלה קצת יותר מורכבת.

ננסה לבחון את ההגדרה של מחלת נפש ושל הפרעה נפשית , להציג את המאפיינים של OCD  ולברר באיזה מובן מדובר במחלה – ובאילו מובנים אולי לא.

 

מהי מחלת נפש?

 

במאמר אחר ניסיתי לבחון את המושגים מחלת נפש והפרעה נפשית. ההתייחסות הבסיסית למצב של מחלה הוא פשוט יותר כאשר אנחנו מתייחסים לתפקוד של הגוף. בדיקות גופניות, בוודאי בעידן המודרני, יכולות להיעשות בדרכים רבות ולספק נתונים מרחיקי לכת על מרכיבים המצויים במחזור הדם, תפקודים של איברים שונים וגילוי של גידולים בראשית דרכם.

 

אם נבחן את המושג מחלת נפש על בסיס ההגדרה של המחלה הגופנית נגלה במהרה שהדבר לא זהה.

מה שכן נוכל לעשות, זה לבחון את שאלת המחלה הנפשית דרך מספר נקודות מבט. סבל נפשי הוא בהחלט אינדיקטור לאפשרות שישנה מחלה נפשית, בדיוק כמו שהדבר רלוונטי במצב של כאב במחלה גופנית.

 

היכולת לתפקד על מנת לספק לפחות כמה צרכים בסיסיים יכולה אף היא לשמש אבן בוחן לקיומה או היעדרה של מחלה נפשית. יכולת כזו עשויה להיות רלוונטית בקשת של תפקודים, החל בעבודה לשם השתכרות וכלה בהבנה ומסוגלות לתפקד בחברה במישורים רבים. יחד עם זאת, כדאי להביא בחשבון שחלק מהמאפיינים שצוינו כאן נוגעים לנורמות תרבותיות ויכולים לקבל פרשנות שונה בחברות שונות.

 

מצבים מובהקים למחלה נפשית

נוכל לעשות צעד ראשון, אם נישען על שני האינדיקטורים המרכזיים שהתייחסתי אליהם קודם, הסבל הנפשי והיכולת לתפקד על מנת לתת מענה לצרכים בסיסיים.

 

בדרך זו, נוכל לזהות מצבים מובהקים בהם אדם חולה, כלומר סובל מאוד ו/או איננו מסוגל לתפקד בעצמו על מנת לספק את צרכי ההישרדות הבסיסיים שלו.

 

ואכן, נוכל בהחלט להצביע על מצבים נפשיים ומצבים גופניים שבהם ישנה מחלה, במובן הזה שכל עוד היא נמשכת בעוצמה מסוימת, היא גורמת סבל רב ומונעת אפשרות לתפקד במובנים שציינתי.

 

OCD

 

נחזור לשאלה עמה פתחנו. האם OCD היא מחלת נפש. אם כן, OCD כמו הפרעות נפשיות אחרות, עלולה לגרום לסבל רב ולפגיעה בתפקוד בחיים. השאלה שנשאלת עד כמה הסבל והפגיעה בתפקוד משמעותיים.

 

הסובלים מ OCD יודעים לתאר תקופות שונות שבהן ישנה הטבה או החמרה בסימפטומים. לעיתים ישנה הידרדרות ממצב נסבל למצב שפוגע מאוד ביכולת לבצע את מטלות החיים.

 

עמדה

מאמר זה עוסק בשאלה האם OCD היא מחלת נפש, וכפי שניתן להסיק מהדברים שנכתבו, התשובה אינה חד משמעית ותלויה במצב המסוים שבו האדם נמצא ובחומרתו. בעולם מנסים להגדיר את תחום המחלות הנפשיות על ידי מדריכים כמו DSM בארה"ב ו – ICD של ארגון הבריאות העולמי. ההגדרות במדריכים האלה יכולות להשתנות במהלך השנים בהתאם לתפיסות חברתיות ושינויים אחרים.

 

ננסה לכוון לסיבת השאלה:

למי ששואל את השאלה הזו יכולות כמובן להיות סיבות שונות, למשל:

 

1.תביעת זכויות

 

במדינת ישראל ניתן להגיש תביעה להכרה בנכות כללית בשל OCD. מנקודת מבט של תביעת זכויות סוציאליות מהביטוח הלאומי או תביעות מגורמים נוספים דרושה הערכה פסיכיאטרית וההכרה נבחנת לאור הדברים שצוינו כאן וקריטריונים שונים שנקבעים על ידי כל מוסד.  

 

2. דימוי עצמי

 

יש מי שסובל מ OCD ומעבר לאבחנה וההתמודדות עם הקשיים, ישנה גם פגיעה בדימוי העצמי. השאלה בפרספקטיבה הזו היא שאלה של ערך עצמי ומעלה ללא ספק התמודדויות גם בהיבט הזה.

 

3. האם אפשר להחלים מ OCD?

 

במהלך השנים הרבות בהן פונים אלי בנושא, עולה כי רבים מהשואלים לגבי ההגדרה של OCD כמחלת נפש, תופסים את מה שמוגדר כמחלה כדבר קבוע וסטטי וקובעים כל מיני קביעות לא מבוססות כמו: "אם זו מחלה אז אין מה לעשות בקשר לזה" או "אם זו מחלה אז רק כדורים יעזרו".

המציאות היא שטיפול מתאים, שכולל כמובן השתתפות ועבודה של המטופל, יכול להביא לשינויים מרחיקי לכת.

 

4. טיפול ב OCD

 

ובעניין הטיפול באמת, אני מציע כאן גישה אחרת מאשר תשובה של כן או לא. גישה שמטרתה שיפור ברווחה הנפשית על ידי טיפול ב OCD והתכווננות לשאלות אחרות: "מהן הסיבות לתסמינים שלי, איך אוכל לדעת על החלקים הנפשיים שבי שמשפיעים על הסימפטומים שלי ואיך אוכל לחולל שינויים ולחיות את חיי טוב יותר".

 

טיפול ב OCD בגישה פסיכואנליטית מכוון לחקירה של רכיבים נפשיים שעומדים בבסיס התסמינים ומנגנונים נפשיים שתומכים בהם, במטרה להביא לשינויים משמעותיים.

 

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)  

 

ביבליוגרפיה  |  מקורות  |  מקורות בעברית

 

עוד בנושא בלוג: