התקף חרדה | טיפול

 

התקף חרדה הוא אירוע נפשי -גופני שמופיע באופן בלתי צפוי וכולל מספר תסמינים גופניים ונפשיים לא נעימים בלשון המעטה. במרבית המקרים לאדם שחווה את ההתקף אין סיבה מדויקת שעליה הוא יכול להצביע ואשר בגללה התפתח התקף החרדה ומדובר בעניין שהתרחש באופן לא מודע.

 

א. כמה זמן נמשך התקף חרדה ?

 

בגלל הקושי לשאת התקף חרדה, אחת השאלות שנשאלת היא כמה זמן נמשך התקף חרדה? אם כן, התקף חרדה נמשך מספר דקות ובדרך כלל לא יותר משעות בודדות. יחד עם זאת, ישנם מצבים שבו מתרחש התקף חרדה מתמשך ובעצימות סימפטומטית גבוהה לאורך שעות ארוכות. לרוב ישנם סימנים קטנים לפני הופעתו של התקף חרדה. 

 

אלא, שהתחושות המקדימות הללו מהתקפי החרדה הראשונים יזכרו והן, ביחד עם חוסר הידיעה וחוסר האפשרות לשלוט במועד הופעתו של התקף חרדה, עלולים יחד להוות מקור חדש להתעוררות של חרדה.

 

חשש כזה עלול לגרום אצל רבים להימנעות ממצבים שונים כמו פעילויות חברתיות, נסיעה ברכבת או טיסה, התרחקות גדולה מהבית ועוד. כל זה מתוך חשש שהתקף חרדה יופיע ללא התראה במקום לא נוח. באופן מעשי טיפול מיידי בהתקף חרדה איננו מתקיים מכיוון שלא תמיד ברור שבזה מדובר. לכן, במקרים רבים ישנה פניה לחדר המיון בבית החולים, שם נעשית הערכה ואבחנה ראשונית בלבד.

 

התקף חרדה איננו מופיע סתם, הוא מתרחש עקב תהליכים נפשיים מסוימים ומהווה תוצאה שלהם. ההבדל בין תהליך נפשי שסופו בחרדה לתהליכים נפשיים אחרים המוכרים לנו כמו אכזבה, כעס או פחד הוא שהתהליך הנפשי שיוצר את החרדה מתרחש בלא מודע.

 

למרות שאיננו יודעים תמיד באופן מיידי את הסיבה להתעוררות החרדה, מצבי מתח ואירועים דרמטיים עלולים לעורר אותה, כמו גם שימוש בחומרים כימיים ואחרים. בהקשר זה נפוץ יחסית התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה

 

 

טיפול בהתקף חרדה - לחץ כאן ליצירת קשר

 

 

ב. תסמינים של התקף חרדה

 

התקף חרדה כולל כאמור תסמינים גופניים ונפשיים, כפי שנוכל לראות להלן:

 

התקף חרדה - תסמינים גופניים

 

אציג כאן מספר תסמינים גופניים אשר מופיעים בהתקף חרדה, אין הכרח כי כולם יופיעו בהתקף אך בדרך כלל יהיה יותר מאשר תסמין אחד.

התחושה המרכזית היא חולשה כללית בגוף, אם כי יתכנו אזורים מסוימים בגוף שהחולשה בהם תורגש ביתר שאת, כמו ברגליים – אז יהיה קושי ללכת והצורך המידי יהיה לשבת. התקף חרדה ילווה בדרך כלל בעליית קצב פעימות הלב, לפעמים יופיעו רעידות בגוף ותורגש דחיפות חזקה להתרוקנות של שתן וצואה.

במקרים מסוימים יהיה קושי לנשום, עד כדי תחושת חנק ויש גם מצבים שיופיע התקף חרדה שילווה בסחרחורות ובהקאה, צמרמורות או גלי חום.

 

תסמינים והשפעות נפשיות של התקף חרדה

 

המחולל של התקף החרדה הוא עניין נפשי או מכניזם נפשי כלשהו, אך כפי שכתבתי קודם, הוא איננו מודע. כתוצאה מכך, האדם שחווה את התקף החרדה איננו יודע בדיוק מה קורה אתו, ודאי כאשר הדבר קורה בפעם הראשונה.

התחושה הכללית היא בלבול, חולשה נפשית בנוסף לחולשה הגופנית וקושי להחליט כיצד לפעול. אם התקף החרדה קורה בסביבה חברתית האדם עלול להרגיש בושה בנוסף לכל הצרות.

חוסר הידיעה לגבי מה בדיוק קורה מעלה מחשבות רבות ואפשרויות קיצוניות כמו חשש להשתגע, במקרה של תחושה חזקה באזור לב – לחשש מהתקף לב וממוות. בהקשר לכך, קרדיולוגים ורופאים בחדרי המיון פוגשים מקרים רבים בהם אנשים מגיעים עם חשש להתקף לב ואילו הם מנוסים במתן מענה לשאלה אם האירוע שהתרחש היה התקף חרדה או התקף לב.

 

 

טיפול בחרדה - לחצי כאן ליצירת קשר

 

 

ג. היסוד הגופני והנפשי להופעה של התקף חרדה

 

ההשערה של פרויד בנוגע לפעילות המוגברת של הגוף במצב של חרדה, נוגעת להתפתחות האבולוציונית. הפעלה מהירה של מערכות הגוף במצב של איום חיצוני, נחוצה כדי להתמודד במהירות עם מצבי הישרדות מידיים. לכן, הפעולות האוטומטיות שמתרחשות על ידי המערכת האוטונומית בגוף, כמו הרחבת כלי הדם והגברת הדופק הנן, כפי שמשער פרויד, שאריות אבולוציוניות למצבים שבהם האדם היה זקוק ליכולת תגובה מהירה של גופו.

 

אלא, שלמרות שברוב המקרים בימינו בני אדם אינם מתמודדים באופן ישיר עם סכנות הישרדותיות מהסוג שהיה קיים, המערכת הזו יכולה להיות מופעלת כתוצאה מפרשנות של האדם את המצב כמסוכן גם אם לא באופן מודע.

אך זו לא הסיבה היחידה להיווצרותו של התקף חרדה. במאמר נרחב בנושא חרדה פרשתי תאוריות נוספות בנוגע למקורות החרדה. כאן נתמקד בנושא של התקף חרדה.

 

 

ד. סיבות אישיות ייחודיות להופעת התקף חרדה

 

אם כן, המערכת הנפשית גופנית עלולה ליצור התקף חרדה. ננסה להעלות כמה שאלות בקשר לכך:

 

  • מדוע הופיע התקף החרדה דווקא באותה נקודה ומהי נקודה זו. ומכאן השאלות הבאות.
  • האם יש קשר למקום או לזמן שבו הופיע התקף החרדה.
  • האם יש קשר בין התקף חרדה שהופיע אצל אדם מסוים לסביבה החברתית בו הוא היה מצוי.
  • כמה זמן נמשך התקף החרדה ומהם הגורמים שהשפיעו על כך.
  • האם התקף החרדה הופיע כתוצאה מפוטנציאל להצליח או אולי מחשש להיכשל.
  • האם התקף החרדה קשור לאירועים בעברו של האדם.
  • מדוע אצל אדם מסוים הופיע התקף חרדה בסיטואציה מסוימת ואצל אחר לא.
  • מהם הכלים החסרים של האדם להתמודד עם עניינים שונים בחייו שמביאים בסופו של דבר להופעתו של התקף חרדה.

 

השאלות הללו הן חלק ממה שיכול לכוון אותנו, כדי להתחיל לברר מה אפשר אצל אדם מסוים את ההיווצרות של התקף חרדה.

 

 

התקף חרדה - טיפול מיידי - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ה. טיפול בהתקף חרדה

 

הכותרת של פסקה זו איננה מדויקת. אנחנו צריכים להבחין בין שני דברים שונים. האחד הוא התמודדות עם התקף חרדה כאשר הוא מתרחש, השני הוא טיפול בגורמים להיווצרותו של התקף חרדה.

בנוגע להתמודדות עם התקף חרדה, אין ספק כי משאלת הלב היא לקבל טיפול מיידי להתקף החרדה ואנשים רבים מוטרדים מהשאלה כמה זמן נמשך התקף חרדה. ובכן, התקף חרדה יכול להמשך שניות ארוכות ולעיתים גם דקות רבות. גם לאחר שישנה ירידה מסויימת בעצמת ההתקף, תחושת החרדה יכולה ללוות את האדם שעות רבות וגם ימים ארוכים. בנוגע להתמודדות עם תחושת החרדה יש עצות רבות כגון : לנשוף נשיפות ארוכות, למצוא מקום לשבת ביחידות, לשתות מים, לאכול משהו מתוק, להתקשר ולהיעזר באדם קרוב, להבין (בד"כ אחרי בדיקות רפואיות) שלא מדובר בבעיה גופנית אלא נפשית, להפעיל את הדמיון ולחשוב על דברים נעימים וכמובן לנסות להירגע עד יעבור זעם.

 

כפי שניתן להבין מהדברים הקודמים, במקרים רבים ייקח לאדם זמן מה, אולי יותר מהתקף חרדה אחד, כמה ביקורים אצל רופא המשפחה ואולי גם ביקור בחדר המיון, כדי להכיר בכך שמדובר בעניין נפשי.

בהתאם לכך תהיה פניה לטיפול בהתקף חרדה, או כפי שציינתי טיפול בגורמים ליצירתו. השאלות שהוצגו קודם, ביחד עם תשובות לשאלות נוספות, שתתקבלנה במהלך עבודת הטיפול, יאפשרו לתת מענה לגורמים הללו, להפחית את עצמת ההתקפים ותדירותם עד כדי הפסקתם.

 

אחזור כאן על מה שכתבתי בתחילה. התקף חרדה איננו מופיע סתם, הוא מתרחש עקב תהליכים נפשיים מסוימים או פעולה של מיכניזם נפשי-גופני, ומהווה תוצאה שלהם. התקף חרדה נוצר מכיוון שלאדם אין כלים מסוימים להתמודד עם הגורמים שיוצרים את ההתקף, גורמים שהוא לא מודע להם. ידיעה משמחת עשויה לחולל בגוף פרץ של חיוניות ולחלופין ידיעה מצערת יכולה לגרום לכבדות וכפיפות, אלא שאלה תהליכים נפשיים שמתרחשים במודע. התקף חרדה היא תוצאה של תהליך נפשי "לא נוח" לאדם שאינו מגיע למודע והאדם חווה רק את התוצאה המתחוללת בגוף שלו מבלי לדעת מדוע זה קרה.   

 

אצל אדם אחד הדבר הוא תוצאה של הדחקת לחצים בעבודה, אצל אחרת חשש שתיתפס כחלשה בחברה למרות שהיא עסוקה בהצגת עצמה כחזקה, לעצמה ולאחרים, ואצל שלישי מדובר בכלל בתחרותיות וקנאה שהוא אינו רוצה להכיר בהם. אלה הן רק דוגמאות בסיסיות. כל אחד מהגורמים הללו, ביחד עם היבטים אחרים ונקודות חולשה אחרות במבנה הנפשי של כל אדם יכול ליצור בסופו של דבר התקף חרדה.

 

רק בירור הגורמים האישיים הייחודיים להיווצרותו של התקף החרדה וטיפול בהם יאפשר את הפחתתם והפסקתם של ההתקפים באמת.

 

 

ו. התקף חרדה - טיפול מיידי

 

טיפול מיידי בהתקף חרדה נוגע לזמן ההתקף או לזמן המיידי לאחריו – דקות, שעות או מספר ימים. טיפול מיידי בהתקף חרדה הוא למעשה התערבות במשבר, שמטרתו לתת מענה ראשוני ומיידי והרגעה של הסערה הנפשית, בעצם זוהי עזרה ראשונה.

 

מטרת הטיפול המיידי בהתקף חרדה היא הערכה ראשונית להתרחשות המשברית, בדרך כלל סביב אירוע או אירועים סמוכים, הבנה ראשונית של התגובה של הפונה, הכוונה לרגיעה בטווח הקצר והשגת שיווי משקל זמני טוב יותר.

 

טיפול מיידי בהתקף חרדה יהיה על פי רוב אינטנסיבי יותר ורק לאחר שהושגה התייצבות מסוימת, בין אם זה בפגישה אחת או מספר פגישות סמוכות, ניתן לכוון את העבודה הטיפולית ליסודות הנפשיים המרכזיים ולסיבות להתקף, כפי שהסברתי קודם לכן.

 

התקף חרדה - טיפול מיידי - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא חרדה: