טראומה בעבודה | טראומה בעקבות התעללות במקום עבודה

 

רקע

 

מקום העבודה מהווה עבור מרבית האנשים הבוגרים, חלק משמעותי בחיים והם מבלים בו חלק ניכר משעות הפעילות. מקום עבודה גם טומן בחובו התמודדויות ואתגרים רבים. בהקשר לעיסוקנו כאן, המצבים האפשריים למקרים טראומטיים הם רבים, חלקם קשורים לתחום המקצועי וחלקם ליחסי עבודה ויחסים בין אישיים עם עמיתים וממונים.

 

טראומה בעבודה יכולה להיגרם כתוצאה מאירוע משמעותי אחד כמו אירוע של אסון, אך יכולה גם להיווצר מסדרה של אירועים של התעללות בעבודה בהם העובד או המנהל מוצא את עצמו נפגע.

 

אפשרויות לאירועים טראומטיים במקום עבודה

 

כבאים, שוטרים, אנשים העוסקים בהצלת חיים כמו חובשים, פרמדיקים ורופאים עלולים להיות חשופים כתוצאה מעבודתם לאירועים קיצוניים. מדובר באירועים שבהם נפגעים אנשים באירועי אסון כמו שריפות, תאונות דרכים, פיגועי טרור, קריסה של מבנים וכד'.

 

כאן אנחנו יכולים לראות פוטנציאל לפגיעה נפשית במקום העבודה שקשור לאירועים יוצאי דופן, לעיתים למרות הניסיון וההכשרה של אנשי המקצוע.

אפשר לשייך מקרים כאלה למאפיינים של טראומה שמתרחשת בעקבות אירוע אחד, כפי שהוסבר במאמר הכללי על טראומה. אך בקרב אנשי מקצוע יכולה ללא ספק להיות גם השפעה מצטברת, כל מקרה לגופו.

 

אירוע טראומטי אינו מתרחש בהכרח רק בשדות המקצועיים שצוינו קודם. גם בתחומי עיסוק שאין בהם חשיפה לאירועים של סכנת חיים יתכנו מקרים טראומטיים. מעילה באמון, הדחה מתפקיד או פיטורין למשל, בוודאי כאשר הדבר מגיע בהפתעה, יכולים להיות אירועים טראומטיים גם כן.  

 

 

טראומה | התעללות נפשית במקום העבודה - יצירת קשר לטיפול - לחצו כאן

 

 

התעללות נפשית בעבודה

 

בהקשר אחר, ראינו כי טראומה יכולה להיווצר מתוך סדרה של אירועים שאינם בהכרח גדולים מאוד, אלא מהווים פגיעה מכאיבה ובעלי משמעות כל אחד בפני עצמו. התעללות נפשית בעבודה היא דוגמא לכך.

 

התעללות נפשית בעבודה מבוססת במרבית המקרים על הבדלים ביחסי הכוח בהיררכיה הארגונית ועלולים להימשך לאורך זמן. השפלות, התעללות מילולית, גזלייטינג ומניעת הטבות הם חלק מהמרכיבים המאפיינים מצבים שכאלה.

 

התעמרות בעבודה מתאפשרת במקרים רבים כאשר ההנהלה הבכירה אינה מעורה או שאינה מעוניינת להיות מעורה במתרחש ביחסים בין מנהלים הפועלים תחת ניהולם לכפיפים שלהם. הסיבות לכך יכולות להיות רבות, אך לא כאן המקום להרחיב על כך. מהצד השני, התעללות נפשית במקום העבודה מתאפשרת גם מתוך החשש של האדם שנפגע פן יבולע לו עוד יותר, אולי עד כדי פיטורין.

 

התעמרות במקום העבודה שנמשכת לאורך זמן והיעדר תגובה הם חלק מהגורמים להיווצרותה של טראומה. צלקות האירועים הללו יכולים לתת את אותותיהם במהלך התקופה בה הדברים קורים, אולם כפי שכבר נוכחנו לדעת, גם בהמשך.

 

 

התעללות נפשית בעבודה

 

התמודדות עם התעללות נפשית במקום עבודה

 

טראומה כתוצאה של התעללות במקום עבודה יכולה להתאפשר לרוב, כאשר מצטרפים כמה גורמים יחדיו – פגיעה מצד בעלי סמכות ו/או קולגות מחד ומנגד, כפי שכבר צויין, ישנם חששות קיומיים וסיבות אחרות אשר משפיעים על האדם להישאר במקום העבודה למרות זאת.

 

בנוסף, ניתן לציין גם מחסור בכלים ומנגנוני התמודדות טובים דיים לשם תפקוד במצב העניינים המורכב במקום העבודה, כאשר ההבדלים ביכולת ההתמודדות בין אנשים שונים במקרים כאלה יכולים להיות גדולים מאוד.

 

במקרה של אירוע גדול וברור, ישנה בדרך כלל תגובה מיידית של הלם וקשיי התמודדות עם המצב, מצב נפשי שיכול להתפתח גם לדכדוך.

 

במקרים של התעללות בעבודה שנמשכת לאורך זמן, האפקט הסימפטומטי הגלוי של הסבל המתמשך בא לידי ביטוי בדרך כלל לאחר מספר חודשים בהופעה של תסמינים מגוונים כמו עייפות, חולשה כללית, כאבים בגוף, עצבובים כמו טיקים, מצב רוחו ירוד ועצבנות.

 

 

טראומה | התעללות נפשית במקום העבודה - יצירת קשר לטיפול - לחצו כאן

 

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא טראומה ופוסט טראומה: